Alipainekammio ja ejektori

(0 comments)

Hankin eBay UK:sta edullisen alipainekammion kuplien poistoon valumateriaaleista.

Edullisuuden kyllä huomaa tuotetta hypistellessä esimerkiksi siitä, että kammio on melko tavallinen alumiinikattila. Vain kansi on erityinen mittareineen tiivistereunoineen ja venttiileineen. Pakettiin kuului myös tyhjöpumppu, joka osoittautui ominaisuuksiltaan epäkäytännölliseksi. Käyttöajaksi kerrallaan mainittiin ohjeissa 5 minuuttia ja jos huolto-ohjeita noudattaisi pitäisi vaihtaa öljyä usein tai joka kerta kun on käytetty, tarkkailla öljyn pintaa tarkkailuikkunasta ja lisätäkin välillä. Viiden minuutin kohdalla pumppu puskee jo ympärilleen sankkaa savusumupilveä. Öljyä menisi 180 ml/vaihto eli aika paljon. Testien jälkeen tuumin kuitenkin, että miksi läträtä ja säätää, onhan olemassa helppohoitoisempiakin vaihtoehtoja. Etsin siis jotain huoltovapaata.
Vacuum Pump Pressure
Päätin kokeilla ejektoria. Scemosystems.fi verkkokaupasta sai nopeasti sopivalta vaikuttavan (Pisco VSH12-601J , imu 38 litraa minuutissa, max -93kPa)

Tässä ejektorissa tuotetaan tyhjö paineilman avulla. Paineilmaa taas Labilla saa Labin isosta kompressorista riittävästi.

Ejektorissa ei ole rajoitusta käyttöajalle, siihen ei tarvitse vaihtaa öljyä eikä se savuta tai kuumene käytössä. Jos siihen ei päästä roskaa ei tarvitse edes huoltaa. Ääntä kyllä tulee enemmän. Sitä varten kasasin äänenvaimentimen uima-allasfiltterin kuorista, joka oli sopivasti nurkissa.

Aina ei kannata itse rakentaa vaikka voi. Piti kuitenkin kokeilla myös kilpailevalla omatekoisella, ja totean että valmisratkaisussa on hyvät puolensa. Omalla ejektoriviritelmällä neulasuuttimesta ja putkenhaarasta pääsi ensi yrittämällä -0,6 bariin 7 barin paineilmalla. Piscon valmiilla ejektorilla puolestaan noin -0,9 bariin. Vaikka ero ei kuullosta kovin suurelta se on kuitenkin kuplanpoistossa moninkertainen, koska -0,6 barilla jää kammioon vielä 0,4 baria ja -0,9:llä enää 0,1 bar. Vertailun vuoksi kammiopaketin mukana tullut pumppu imi testissä myös -0,9 barin ja hiukan enemmän, ei siis jäänyt ainakaan huonommaksi.  Ohjekirjassa pumpulle luvattu 0,03 jäi silti vielä kauas viiden minuutin kohdalla.

Vacuum Ejector, Degass chamber

Imunopeutta  vertaillessa ejektori suoriutui lähes yhtä nopeasti alipainekattilan tyhjennyksestä -0,9 bar lukemaan kuin kammiopaketin noin sata kertaa painavampi pumppu. Molemmat suoriutuvat noin viidessä minuutissa.

Nyt jää enää käytännössä kokeiltavaksi, riittääkö tämä viritys varsinaisen asiaan, kuplien poistoon valuhartseista ja silikoneista. -Vai pitääkö sittenkin läträtä öljynvaihtojen kanssa?

Current rating: 5

Comments

There are currently no comments

New Comment

required

required (not published)

optional

required