Hacklab Summit Finland 17½

(0 comments)

Puolivuotuinen Hacklab Summit Finland -tapahtuma eli lyhyesti HSF järjestettiin Helsingin hacklabin toimesta viikonloppuna 9-11.6.
Tapahtumaan oli perinteisesti kutsuttu jäseniä kaikista Suomen toiminnassa olevista ja aloittelevista hacklabeistä. HSF starttasi mahtipontisesti Kaivopuiston lentonäytöksellä, josta näytöksen päätteeksi siirryttiin Helsingin hacklabin päämajaan.

Grilli tulilla
Perjantai-illan ohjelmaan kuului saunomista, grillailua, läbiesittelyt joissa eri kaupunkien osallistujat esittelivät omien hacklabiensa toimintaa ja tapahtumia sekä kauhutarinoita että hyviä neuvoja toiminnasta varsinkin uusien hacklabien avuksi.

AamupuuroWorldcon 75
Lauantaiaamuna enemmän tai vähemmän virkeänä heräämisen ja aamupuuron nauttimisen yhteydessä pidettiin nopea tietoisku ja esitelmä tulevasta Worldcon 75 science-fiction conferensista joka tänävuona järjestetään helsingissä.

Tästä HSF osallistujat siirtyivät kauppakeskus Flamingossa sijaitsevaan Pikseli arcadeen, joka on Suomen ensimmäinen virtuaalipuisto. Pikselissä pääsi tutustumaan virtuaalitodellisuuden ihmeelliseen maailmaan käyttäen Vive-virtuaalilaseja. Porukalle oli varattu useita virtuaalitiloja, ja Pikselissä oli seikkailtavana useita eri sovelluksia ja pelejä.

Virtuaalimaailmasta poistumisen jälkeen vaihtoehtoina oli kauppakeskuskierto ja ruokailu tai suoraan seuraavaan tapahtumaan siirtyminen. Nopean ruokatankkauksen jälkeen aloitettiin Strömbergin puistossa robottikisan järjestäminen. Edellisen vuoden malliin hacklabien robottikilpailu järjestettiin puistossa yleisötapahtumana. Paikalle pystytettiin Hacklab.fi:n teltta ja robottisokkelo ja roboteille tehtiin viimehetken säätöjä kisavalmiuteen.

Kisapaikalle alkoi saapumaan myös vierailijoita, tänävuona robottikisaa oltiin mainostettu edellistä kattavammin sosiaalisessa mediassa ja katumainoksin, ja paikalle saapuikin ilahduttava määrä lapsiperheitä ja muita roboteista kiinnostuneita. Varsinkin lapset ja lapsen mieliset olivat innoissaan mitä kummallisimman näköisistä roboteista ja teltan eteen kerääntyi lauma ihmisiä kummastelemaan tulevia kisailijoita.

Sitten alkoivatkin ajanotot robottiradalla. Perinteisen robottikisan pääsääntönä on että robotin tulee pystyä kiertämään sokkelorata mahdollismman nopeasti, mutta myös tyylipisteitä jaetaan. Koska ainoina rajoituksina osallistujille on että robotin täytyy mahtua radalle, nähtiin hyvin erillaisilla menetelmillä rataa ratkovia robotteja. Toiset roboteista tutkasivat rataa paljon elegantimmin ajaen rataa ympäri sivistyneesti, ja toiset luottivat enemmän bruteforce metodiin törmäillen ja pyörien kuin väkkärät lasten riemuksi.

Kisaan osallistujista erottui joukosta robotti nimeltä Höyry, joka oli höryvoimaan ja mekaniikkaan luottaa robotti. Valitettavasti Höry ei päässyt yhtään kierrosta radalla läpi, vaan jäi jumiin ensimmäisellä kierroksella puolessa välissä. Höry vaatii siis vielä hieman hienosäätöä.

Tapahtuman päätteeksi kisan voittaneet palkittiin. Lisää tietoa roboteista ja tapahtumasta sekä kierrosajat löytyy robottien omilta sivuilta.

Onnistuneen ja suositun yleisötapahtuman jälkeen kisailijat ja HSF osallistujat siirtyivät ruokailemaan paikalliseen Thaifood-ravintolaan. Loput illasta vietettiin rattoisasti saunassa jatkaen. Lauantaina kuultiin myös esitelmää LoRa WAN verkosta, joka on tarkoitettu pitkän kantaman IoT sensoriverkon yhteyslinkiksi. Esitelmän yhteydessä jaettiin muutamille hacklabeille korjausta vaativa tukiasema ja Tampereen hacklab pääsi myös osalliseksi LoRa verkkoa. Tästä lisää tulevaisuudessa kuhan tukiasema on korjattu ja asennettu. Todenäköisesti tulevaisuudessa Tampereellakin kuullaan esitelmöintiä LoRasta ja mahdollisesti pidetään pientä workshoppia verkon käytöstä.

Illan päätteeksi pidettiin leikkimielinen tietovista jossa osallistujat pääsivät täydentämään hacklabien blogipostauksista poimittuja tekstejä enemmän tai vähemmän alkuperäisen mukaisesti. Tietovisalaiset palkittiin jäätelöllä.

Sunnuntaina kuultiin vielä esitelmöintiä hacklabillä startanneesta Ruuvitag alustasta joka on vähävirtainen bluetoothilla itseään mainostava sensorikiekko. Tämän jälkeen olikin aika jo pakata kamppeet ja bonkit autoon ja suunnata kotiin.

Hacklab Summit Finland 17½ oli jälleen onnistunut ja odotusten veroinen tapahtuma, suuret kiitokset Helsinki Hacklabille ja hacklab.fi:lle tapahtuman järjestämisestä sekä kaikille muille osallistujille. HSF 18 järjestetään ensi kevätalvena ja HSF18½ jälleen vuoden päästä kesällä.

Current rating: 4

Comments

There are currently no comments

New Comment

required

required (not published)

optional

required