AutoDRAIN

(0 comments)

Labin paineilmajärjestelmässä muodostui ongelmaksi veden kertyminen. Kompressorin puristaessa suuri määrä ilmaa myös ilmassa oleva kosteus tiivistyy takaisin nesteeksi. Paineilmalaitteet eivät tykkää vedestä, ja pitemmän päälle se tuhoaa metalliset liittimet. Tätä varten on paineilmajärjestelmässä kuivainyksikkö, joka tiivistää veden keräyskammioon ja tyhjentää sen viemäriin.

Kuitenkin kuivaimen vedenerottaja ei toiminut niinkuin pitäisi, vaan suodatin oli tukossa öljystä ja veden ulospäästävä kohokytkin rikki. Tämän lisäksi vettä kertyy myös paineilmasäiliöön, jonka tyhjennys tapahtui käsikäyttöisellä hanalla. Ongelma päätettiin ratkaista automaattisella vedenpoistolla, ja näin syntyi AutoDRAIN.

Rakensin nopean prototyyppin arduino-pohjaisesta ajastimesta, joka huolehtii säiliöiden säänöllisesta tyhjentämisestä. Itse laite on hyvin yksinkertainen, prototyyppilevyllä on arduino johon on kytketty lcd näyttö, 3 nappulaa ja pari relettä ohjaustransistoreineen. Ohjelmassa on looppi, joka tutkii ajastimen ja nappien tilaa, ja tekee haluttuja asioita ehtojen täyttyessä. Yksinkertaisella valikolla pystyy säätämään asetusarvoja ja muuten ajastin vain laskee minuutteja seuraavaan tyhjennykseen aktivoiden releet halutuksi ajaksi.

Asensin myös magneettiventiilit sekä kuivaimen vedenerottimeen ja paineilmasäiliön pohjaan, jotka ovat kytkettyinä ohjausyksikön releisiin. Kyseiset ventiilit eivät ole parhaita tähän käyttöön, sillä ne tukkiutuvat herkästi irtoliasta ja saattavat olla pidemmänpäälle epäluotettavia, mutta ainankin prototyyppivaiheessa nämä toimivat. Järjestelmän avulla käyttäjän ei tarvitse enää muistaa tyhjentää säiliöitä vedestä, ja paineilmalaitteiston pitäisi toimia luotettavammin ilman siihen kertyvää vettä.

Lisää projektista wikissä sekä koodi löytyy avoimesti githubista.

Current rating: 5

Comments

There are currently no comments

New Comment

required

required (not published)

optional

required