Kuvasin videoita Tampereen seudun frisbeegolf radoista. Kuvauksia voi käydä katsomassa osoitteessa https://www.youtube.com/user/discgolfcoursesaer
Tässä selvitys multikopterista, kamerasta ja menetelmästä jolla videot tehtiin
Kuvausjärjestelmä muodostuu näistä komponenteista
Multikopteri on DJI:n valmistama F450 FlameWheel. Kopteri hankittiin rakennussarjana, joka sisälsi kaikki osat rungon mekanikasta NAZA V2-lentokontrolleriin. Rakennussarjan etuna on pieni aloituskynnys. Kopteri on helppo kasata ja kontrollerin ohjelmointi käy helposti DJI:n youtube videoiden pohjalta. Laitteen kasauksessa opittuja uusia taitoja oli juottaminen, jota tarvittiin moottorien sähköjohdotukseen. Muuten laitteen voi koota ruuvvaamalla. Kontrolleriin tehdään asetukset DJI:n omalla ohjelmalla.
Videokamera ostettiin paikallisesta myymälästä
Ostin Sonyn videokameran, koska ostohetkellä kuva tuntui paremmalta. Nyt myöhemmin olen huomannut, että en osaa verrata kuvia, koska en ole omistanut GoPro-kameraa. HDR-AS100V on julkaistu huhtikuussa. Suurena miinuksena on, että kameralle ei ole saatavissamultikoptereihin sopivia kaapeleita, kiinnekkeitä ja gimbaaleja. Kaikki erikoisosat on suunniteltava ja valmistettava itse. Jos hankkisin uutta kameraa uudelleen ostaisin ehkä GoPro:n laajemman tarvikevalikoiman vuoksi. Kamerassa on wifi, johon voi yhdistää Android-puhelimen. Puhelimen Playmemories-ohjelmistolla voi hallita kameraa ja ladata kamerasta vidoita. Kyseinen ominaisuus ei toimi IOS-laitteissa mainoslupauksista huolimatta. No... kamera oli Shanghaissa noin 100€ halvempi kuin Tampereella. Kamerassa on kohtuullisen hyvä digitaalinen tärinän vaimennus. Vaimennus poistaa pienimmät värinät ja heilahdukset.
Kameran kiinnikkeet suunnittelin itse. Vaimennusidean sain tästä YouTube videosta. 3D-Tulostetut osat ovat oivallisia lennokeissa niiden keveyden ja kestävyyden vuoksi. Osat on tulostettu 0.8mm seinämällä ja 30%n täytöllä. Kameran kiinnikkelle tehtiin neljä kehityskierrosta ennen kuin kiinnikkeen koko ja ominaisuudet saatiin sopiviksi.
FPV-järjestelmä
Järjestelmä välittää kopterissa olevan kameran kuvan radiosignaaleina ohjaajan päässä oleviin laseihin. Kopteriin on asennettu erittäin pieni kamera. Kamera on samanlainen, mitä käytetään valvontakameroissa. Kuva välitetään 5,8 MHz taajuudella kopterin lähettimestä ohjaajan päässä oleviin laseihin. Laseissa on LCD-näytöt ja optiikka, jolla muodostetaan videokuva. Kamera on kiinnitetty kopteriin tulostetulla mekanismilla.
RC-laite
Laite on perinteinen lennokkien radio-ohjauslaite. Multikopterissa on erilaisia lentotiloja. Naza-V2 ohjaimessa on kolme eri tilaa gps, atti ja acro. Ohjaimessa on hyvä olla riittävästi kytkimiä erilaisten lentotilojen aktivoimiseen. Lisäksi ohjaimesta voi valita ohjauksen eri koordinaatistoissa. Frisbeegolfratojen kuvaukset on tehty pääasiassa atti-ohjaustilassa, jolloin tietokone avustaa lentäjää pitämällä kopteria "suurinpiirtein" samalla korkeudella. Lähettimen FASSTest lähetysmoodi pitäisi olla lähes häiriötön tai se sietää jonkin verran häiriöitä. Kun kopterissa on kyydissä kameroita ja paljon elektroniikkaa sai myyjä puhuttua ostmaan juuri kyseisen ohjauslaitteen. Vastaanottimena kopterissa on Futaban R7003SB.
Tässä järjestelmän kuvaus.
Muuta videoista
Videot on editoitu Applen iMovie-ohjelmistolla. Musiikit on sävelletty Garagebandin ipad-versiolla. Molemmat ohjelmistot ovat erittäin helppoja ohjelmia käyttää. Varsinkin Garageband, en osaa soittaa mitään soitinta, mutta lyhyen harjoittelun jälkeen osasin koota kappaleita garagebandin materiaaleista ja myöhemmin opin säveltämään kappaleita itse.
Tässä lyhyt esitys kuvausprojektista. Autan mielelläni jos muillä jäsenillä on kysyttävää.
Share on Twitter Share on Facebook
Comments
There are currently no comments
New Comment