3d-printattu hammastahnapuristin

(0 comments)

Välillä tulee käyty labilla vain sen takia, että on nähnyt thingiverse:ssä jonkun hienon vekottimen ja nyt haluaisin printata sen, koska "kyllä mä tommosen tarvitsen". Näistä laitteista kuitenkin aikaa myöden huomaa jonkinlaisia puutteita tai tapoja, jolla laitteesta voisi tehdä "paremman". Tämä sitten saattaakin johtaa monen kierroksen iteraatiokiertoon ja näin kävi myös tällä kertaa.

Vanha ja uusi

Kuvassa vanha ja uuden laitteen remix.

Olin aikoinaan nähnyt thingiversessä sellaisen hammastahna puristin koneen ja se vaikutti "kätevältä". Printtasin sen ja nyt olen käyttänyt kyseistä laitetta noin 2 vuotta. Se oli muuten hyvä kone, mutta...

Vanha tahnapuristinkone.

Koneen kiristysavaimen nuppi oli liian pieni, eikä siitä saanut kunnon otetta. Samalla avain osa ei oikein meinannut pysyä toisessa päässä ja tuubin lukitusjärjestelmän olisi voinut tehdä pikkusen paremmin. Sit vielä jos halusi vanhan tuubin saada pois, piti kelata vanha tuubi auki. "Kai tämän voisi tehdä paremmin".

Sen verran kuitenkin thingiverseä oppinut, että muutkin saattavat ajatella samoin kyseisestä laitteesta ja saattavat tehdä omia remixejä laitteesta tai jopa aivan uuden laitteen.

Löysin sitten uuden tahnapuristinkoneen, joka oli erittäin suosittu eli monen ihmisen puolesta testattu. Kommenttien perusteella kuitenkin huomasi, että laite ei ollut täydellinen. Lukituspyörä ei kai ollut tarpeeksi hyvä ja sama "tyhjän lippaan poisto" ominaisuus puuttui siitäkin. Tästä samasta laitteesta oli kuitenkin tehty remix, jossa vaikutti olevan parempi lukitus, joten otin sen työn alle.

Latasin .stl mallit koneella ja lähdin blenderillä muokkaamaan kappaleita. Blenderi on itselle erittäin tuttu työkalu ja soveltuu omasta mielestä erittäin hyvin .stl tiedostojen muokkaamiseen ( ja ei, Blenderi ei ole cad-työkalu...) Tein ensimmäisenä avainosasta haarukkamaisen, jolloin "tyhjä lipas" saatiin kätevästi pois. Lisäksi muokkasin lukituspyörän sovitusta avaimeen vähän tiukemmaksi ja samalla isonsins sen "pyramidi" osuutta, jotta se ei lähtisi noin vain paikoiltaan akselin suuntaisesti. Kaksi iteraatiota se vaati, mutta nyt se vaikuttaisi toimivan ( ainakin vielä).

Yli suunniteltu?

Olisiko kaupasta tai netistä saanut halvemman, paremman ja nopeammin? Aika varmasti joo. On ollut itsellä montakin projektia, jossa valmiin tuotteen olisi kyllä saanut kaupan hyllyltä, mutta jostain syystä lähti tekemään itse. Pidän itse näitä prokkiksiä vähän sellaisina suunnittelun "koveri biiseinä".  Ei lähdetä uutta suunnittelemaan, vaan katsotaan, mitä jonkun tuotteen suunnittelu on mahdollisesti vaatinut, miksi joihinkin ratkaisuihin on päädytty ja miksi joitakin muutoksia ei kannata tehdä. Viime kuussa printtasin kaksi eri versiosta vesipulloon kiinnitettävästä kastelupäästä ( Kuvassa toinen ) ja molemmissa oli omat hyvät ja huonot puolet ja ajattelin jossain vaiheessa tehdä niistä fuusion. Ja tiedän, kastelukannun saa parilla eurolla kaupasta...

Current rating: 4.2

Comments

There are currently no comments

New Comment

required

required (not published)

optional

required