Levysoittimen neulan huoltoa

(0 comments)

Olen soittanut satunnaisesti DJ-keikoilla vinyylejä pari vuotta samalla teknarin neulalla. Uusikin on olemassa ja tuli mieleen että oisiko syytä vaihtaa jo. Neulan kulumista on vaikea arvioida satunnaisessa soittelussa ellei ääneen tule jotain selvää oiretta. Lisäksi sellainen outous on tullut, että ääntä aaltomuotona katsoessa toisen puolen amplitudi on selvästi isompi kun toisen. Tätä ei kuitenkaan korvalla erota.

Labilla on stereomikroskooppi, jolla on hyvä tutkia neulan kuntoa ja verrata uutta ja vanhaa.

Vertailu paljasti, että vanha neula ei näytä mitenkään erityisen kuluneelta. Pölyä ja "käytön jälkiä" näkyy, mutta neulan muoto on oikea eikä siinä ole mitään näkyviä kulumia.

Käytetty neula oli kuitenkin kallistunut pituusakselinsa ympäri ehkä 15-20 astetta. Tämä voisi selittää poikkeaman äänessä. Allaolevassa kuvassa vasemmalla käyttämätön ja oikealla käytetty neula.

Ei muuta kun pinsetit kouraan ja pyörittämään varovasti.

Neulan sai väännettyä suoraan minkään hajoamatta. Muutenkin neula käyttäytyi tökkiessä kuten käyttämätön joten sen kiinnikkeet ovat ehjät. Tuota voi käyttää vielä aika pitkään ja neulan kunnon voi tarkastaa uudestaan labilla vaikkapa puolen vuoden päästä. Taas muutama kymppi säästöä ja mukavaa puuhaa tiistai-illaksi.

Current rating: 4.5

Comments

There are currently no comments

New Comment

required

required (not published)

optional

required

Recent Posts

Archive

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011

Categories

Tags

Authors

Feeds

RSS / Atom