Lämpötilanäyttö laaserleikkuriin.

(0 comments)

Kuten aktiivisemmin labin toimintaa seuranneet saattavat tietää, on Hacklabin laserleikkuri tällähetkellä rikki ja uudelleen rakennuksen alla. 

Laserleikkuriin on nyt vaihdettu kaikki alkuperäiset elektroniikat, uusina aivoina toimii Smoothieboard vanhan Linux-CNC bodgelogiikan sijasta. Samalla laserleikkurin ohjainpaneeli tuli vaihdettua uuteen, itse suunniteltuun ja valmistettuun paneeliin. Näin ollen vanha näyttöpaneelikin poistui, jonka tehtävänä on ollut näyttää jäähdytysveden lämpötilaa.

Osa leikkurin ongelmista ja sekoilusta johtuivatkin kyseisestä jäähdtysjärjestelmästä ja sen lämpötilamittauksesta. Koska CO2 laserputkessa esiintyy hurjia 50kV jännitteitä ja jäähdytysvesi kulkee putken sisällä vain ohuen lasiseinämän eristämänä, johtui jäähdytysjärjestelmään vuotovirtoja jotka sitten kytkeytyivät rungon maahan joko vinossa olleen syylärin, tai myöhemmin lämpötilasensorin kautta.

Näinpä keksin että ongelmasta päästään eroon toteuttamalla täysin muusta järjestelmästä sähköisesti erotettu lämpötilanäyttö.

Satuimme saamaan lahjoituksena kylmälaitteista peräisin olevia lämpötila etänäyttöpaneeleita. Valitettavasti nämä näytöt olivat tehty valmistajan omaa PLC ohjauslogiikkaa varten eivätkä suostuneet näyttämään yksinään muuta kuin "Err" sanomaa. Näytön avaamisen jälkeen paljastui piirilevyllä olevan AVR Attiny 2313 mikrokontrolleri. Tämä oli ilahduttavaa sillä mikä tahansa laite jossa on ohjelmoitava prosessori,  voidaan ohjelmoida uudelleen ja hyödyntää alkuperäisen käyttökohteen ulkopuolella.

Jonkun ajan mittailun ja tutkailun jälkeen olikin näytön kytkentäkaavio selvillä.

Kytkentäkaavion avulla oli vuorostaan helppo alkaa ohjelmoimaan uutta firmwarea näyttöyksikölle. Muutaman päivän koodailun ja Atmel Studiossa simuloinnin ja sähellyksen jälkeen olikin näytöllä ohjelma, joka ainankin teoriassa täyttää vaatimukset. Suurin ahaa-elämys tapahtui huomattavan  debug-ajan jälkeen, kun selvisi että koodin seassa palloili kellotaajuutena  8MHz, oikean 4MHz kiteen sijasta. Tämän johdosta kaikki pyöri tuplasti liian nopeasti ja 1-wire väylä  ei suostunut alustumaan. 

Koodi enemmän tai vähemmän kommentoituna ja selostettuna löytyy osoitteesta https://github.com/Ketturi/TemperatureDisplay ja paneelin käyttöohjeet ilmestyvät todenäköisesti laserleikkurin käyttöohjeiden yhteyteen kuhan korjaus saadaan valmiiksi ja kaikki dokumentaatio päivitettyä.

Current rating: 5

Comments

There are currently no comments

New Comment

required

required (not published)

optional

required