Metallijyrsimen käyttöönotto: Huolla servojen hiilet

(0 comments)Tampereen hacklabille hankittiin cnc-metallijyrsin joukkorahoituksen siivittämänä. Tämä konevanhus on nähnyt maailmaa jo melkein neljäkymentä vuotta. Hacklabit ovatkin tälläisille laitteille arvoisiaan vanhainkoteja. Koneet saavat kaipaamansa hoivaa ja huolenpitoa, mutta eivät enää rasitu teollisen sarjatuotannon paineelle. Tämä kyseinen kone kaipaa huolellista puhdistusta, X-akselin tiukkaamista, muutaman uuden remmin, uutta maalia ja muutaman perushuollon ennen kuin voi alkaa nauttimaan olostaan.

Kevään ja alkukesän aikana on tehty jo muutamia korjauksia ja huoltoja.

  • Ensimmäisiä huomattuja vikoja oli oven lukon toimimattomuus. Vika paikallistui lukko-ovirajamoduulin sisään. Muutama irronut juotos ja lasiputkisulake ei hakkereille kuitenkaan ollut suurikaan haaste.
  • Koneen ympäriltä on purettu suojukset, jotka kaipaavat kovasti uutta maalia. Hakkerihenkisiä maalaamoita, anyone? 
  • Z-akselin jarrun pitovoima oli heikentynty siten että karalaatikko pysyi paikallaan lähinnä tahmeiden johteiden ansiosta. Jarrun korotusholkeista saatiin sorvilla helposti muutama millin kymmenys pois ja jarru alkoi pitää
  • Koneessa ostovaiheessa kerrottu suuri välys x-askelilla saattaa johtua purkamisen yhteydessä huomatusta huonossa kunnossa ja löysällä olleesta hihnasta kuluneen kuularuuvin sijaan.
  • X-akselin liukumuoveja huomattiin irroneen konetta putsatessa. Vaatii siis lisätutkimuksia ja kenties liukupintojen vaihdon.

Torstaina 10.6. vuorossa oli servojen hiilien huoltaminen. DC-servo ei tuoreemman AC-servon tapaan ole aivan huolto vapaa. DC-moottoreissa on hiiliharjat, jotka liukuessaan kommutaattoria pitkin jauhautuvat pölyksi. DC-servon säännölisenä huoltona kannattaakin pitää hiilipölyjen poistoa moottorista. Hiilipöly poistetaan yksinkertaisesti avaamalla hiilien suoja kansi, poistamalla hiilet ja puhaltamalla pöly pois kuivalla paineilmalla. Sitten moottori kasataan käänteisessä järjestyksessä.

Valitettavasti kaikki ei aina mene kuin strömsössä. Tällä kertaa paljastui yhden moottorin kohdalla puuttuvat / kovettuneet hiilikannen tiivisteet. Tämäkään ei pystyvää hakkeria pysäytä, etenkään kun talosta löytyy kaikenlaisia materiaaleja ja työkaluja. Tässä tapauksessa kumilevyä ja meisti sarja. Valitettavasti meistisarjan suurinkin meisti oli liian pieni. Mutta hakkerihan ei tunnetusti pienestä lannistu. Hacklabin materiaalien joukosta löytyi sopivaa metalliputkea ja täten meistisarja sai nopeasti uuden jäsenen rautasahan ja hiomakoneen avustuksella.

Kyllä sillä kohta jyrsitään!

Current rating: 4

Comments

There are currently no comments

New Comment

required

required (not published)

optional

required