Tölkkilaatikko jääkaappiin

(0 comments)

Eräänä kauniina päivänä huomasin, että jääkaapissa olevat virvoitusjuomatölkit vaeltelivat pitkin jääkaappia ja se ei oikein miellyttänyt silmääni. Annoin asian kuitenkin olla.  Myöhemmin kuitenkin näin tietoverkossa videon, missä jollain oli tölkkejä varten tehty oma laatikko, jossa ne säilyivät kätevästi ja ne sai siitä helposti. Tajusin heti, että tämä ratkaisi minun kaikki ongelmat. Kaikki. Ongelmat. Noh, en suoraan löytänyt sellaista mistään myynnissä, niin hakkerina päätin sitten tehdä laatikon itse.

Ensimmäinen idea oli tehdä 3D-printtaamalla ja thingiversestä löytyikin joku valmis malli. En kuitenkaan lähtenyt rinttamaan, koska rinttauksessa menisi paljon aikaa, eikä malli oikein miellyttänyt itseäni.
Laatikossa pitäisi olla pieni "hyppyri" lopussa, jotta tölkit saisi siitä kätevästi. Ajattelin, että akryylilevy ei oikein sovellu siihen, kun ei se tahdo suosiolla taipua. Sitten muistinikin, että laserilla voi tehdä tiheällä viivoituksella "sarana" (living hinge) levyyn, jolloin se taittuisi siitä kohtaa. Alla olevassa kuvassa joitakin esimerkkejä. Itse käytin tuota ensimmäistä versiosta. Mitä tiheämpi viivoitus on, sitä tiukemmin levy pystyy taittumaan.

Mallinsin levy osat fusionissa ja liitin levyt toisiinsa sormiliitoksilla. Itse saranan tein inkscpassa käyttäen living hinge lisäosaa.

Labilta onneksi löytyikin 3 mm akryylilevyä ja sain leikattua kappaleet aika nopeasti. Laseri oli onneksi just päivitetty, mikä teki leikkuusta vielä nopeampaa. Kiitos tekijöille.
Pohjan jouduin leikkaaman kahdesti, koska ensimmäinen sarana ei taipunut tarpeeksi ja halkesi. Ongelma korjaantui laittamalla sarana viivoja tiheämmin.

Lopputuloksesta tuli just sellainen kun halusin. Laatikon pohja on 2 asteen kulmassa, jolloin painovoima työntää ne aina ovea kohti. Tämähän voi olla jopa parempi kun kaupan versio.

Toimii!
Nyt kun hain tietoverkosta uudestaan, nii clasultahan sellaisia löytyy ihan hyllytavarana. En tosin tiedä onko siinä pohja kulmaa ja näyttäisi siltä, että siihen mahtuu vähemmän tölkkejä.
Edit: Tässä vielä thingiverse linkki, jos joku haluaa leikkaa oman version: https://www.thingiverse.com/thing:4928478

Current rating: 4.3

Comments

There are currently no comments

New Comment

required

required (not published)

optional

required