Plotterin/vinyylileikkurin korjaus

(0 comments)

Halusin leikata vinyylistä sapluunan, mutta tähän käytettävä leikkaamiseen kykenevä plotteri oli rikki; muovinen työkalunpidike oli lohjennut, joten kynä ei tahtonut enää pysyä kiinni telineessään. Päätin korjata asian ottamalla mitat alkuperäisestä osasta ja 3D-tulostamalla korvaavan tilalle. Osan irrottaminen ei ollut maailman helpoin homma, mutta kunhan käyttäjäepäystävällisen kiinnitysjärjestelmän oppi tuntemaan ja löysi oikean kokoisen kuusiokoloavaimen (tarvitsi olla tuumamittainen, kokoa 7/64") ja konsultoi Arnoa saranatapin poistamisessa, niin rikkinäisen osan sai ulos purkamatta koko laitetta pienenpieniin palasiin.
Särkynyt plotterin työkalupidike purettuna

Parin tunnin hikisen (labilla on helteiden vuoksi n. 28°C sisäilma) mittailun ja CAD-mallintamisen päätteeksi uusi varaosa oli valmis tulostettavaksi. Vartin odottelun jälkeen pääsin toteamaan, että olisihan siinä tulostamisessa voinut käyttää supporttejakin, ja tulostin osan uusiksi tällä kertaa tuettuna. Ei muuta kuin paikalleen ja sovittamaan!

Varaosan prototyyppausta

Äkkiseltään katsottuna osa näytti hyvältä, joten asensin sen takaisin plotteriin. Tässä vaiheessa huomasin ongelman: kynän kärki ei painunut kunnolla paperia vasten, joten jälki oli erittäin haaleaa. Ensimmäinen ratkaisu oli plotterin kelkan kuusiokoloruuvien löysääminen; kiinnikeruuvit toimivat samalla saranana, jolla kynä lasketaan ylös ja alas, ja olin laittanut ne niin tiukalle ettei kelkassa oleva pienenpieni jousi jaksanut painaa kunnolla niitä vastaan. Tämä auttoi hieman, mutta kynän kärki laskeutui vielä hieman liikaa eteenpäin, jonka takia se painoi ohi plotterissa vastakappaleena/pinnansuojana olevasta kangasteipistä. Osa oli siis jollain tapaa väärän kokoinen.

Kaksi prototyyppiä myöhemmin syy selvisi: työkalupidikettä ympäröivä reikä oli noin 2mm liian suuri. Muutin reiän oikean kokoiseksi FreeCADissa ja tulostin uuden osan. Nyt istuu, niinkuin pitää!

Uusi pidike asennettuna ja kynänkärki lepää oikeassa kohti.

Testiplottauskin näytti hyvältä, vaikka kynästä olikin muste aika vähissä joten jäljestä tuli paikoitellen katkonaista:

Hacklabin logo piirrettynä korjatulla plotterilla.

Vinyylinleikkausta en vielä ennättänyt testaamaan, vaikka se oikeastaan oli pääasiallinen motivaattori laitteen korjaamiseen, sillä prototyyppailu venyi taas myöhäisyön hakkeroinniksi ja sain koneen kuntoon vasta yhden aikaan yöllä. Plottaus kuitenkin vaikutti toimivan moitteetta ja työkalunpidin istuu uuteen osaan varsin hyvin.

Current rating: 4.8

Comments

There are currently no comments

New Comment

required

required (not published)

optional

required